The Art Server

Architect Jan Stuyt in Purmerends Museum

js

Vandaag opent in het Purmerend Museum een tentoonstelling gewijd aan het oeuvre van architect Jan Stuyt. Tot 19 augustus.

Stuyt werd geboren in 1868 in Purmerend, een plaats in de Noord-Hollandse regio Waterland. Hj geldt als een van de belangrijkste kerkenbouwers van de twintigste eeuw. Maar al maakte hij ook naam met zijn ontwerpen van kloosters, ziekenhuizen en scholen, toch ontwierp hij ook een aantal woonwijken, zoals bijvoorbeeld in de Limburgse mijnstreek. Ook het Nederlandse Instituut in Rome schittert op Stuyts palmares. De katholieke architect oeuvre een mix vormt van Romaanse en vooral Byzantijnse architectuur, geïnspireerd op bouwwerken in Turkije en het Midden-Oosten, overleed in 1934 in Den Haag.

In 2011 startte de reizende tentoonstelling ‘Leven en werk Jan Stuyt’. Een door Ber de Lange gemaakt foto-overzicht van bijna al zijn werken vervolledigt het geheel. Vanaf 25 juni aanstaande te zien in ABC, Haarlem, september/oktober in de Heilig Landstichting in Gelderland en vanaf 1 november in het Jeroen Bosch Art Centre in ‘s-Hertogenbosch.

Info: www.purmurendsmuseum.nl

Voorzijde Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) gebouwd in 1933. 

Stuyt werkte hiervoor samen met de Italiaanse ingenieur Gino Cipriani. Het werd destijds in het bijzijn van Benito Mussolini geopend. 

Categorie
Architectuur
Datum
11 maart 2012
om 11:26

Deel via