The Art Server

Dichter, criticus, en filosoof Takaaki Yoshimoto overleden

AJ201203160063S

De Japanse dichter, criticus en filosoof Takaaki Yoshimoto is in Tokio op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was de vader van de populaire Japanse schrijfster Banana Yoshimoto en diens zus Yoiko Haruno, een bekende manga-kunstenares.

Takaaki Yoshimoto werd geboren in 1924 in Tsukishima, een artificieel eiland in Tokyo Bay. Hij studeerde in 1947 af aan het Tokyo Institute of Technology, werkte een tijdlang in de industrie en richtte later een tijdschrift op samen met de dichter Gan Tanigawa. In de jaren tachtig van vorige eeuw publiceerde Yoshimoto geregelde bijdragen over subculturen, en bestreek hierbij een breed spectrum aan items, waaronder rockmuziek, mangacartoons en mode. Ook godsdienst kwam geregeld aan bod in zijn schrijfsels.

Als filosoof publiceerde hij geregeld dialogen die hij voerde met internationale intellectuelen, zoals Michael Foucault, Félix Guattari, Ivan Illich en Jean Baudrillard.

In maart van vorig jaar kwam hij geregeld in het nieuws met zijn opiniestukken over wetenschap, technologie en de nucelaire problematiek naar aanleiding van de aardbeving en tsunami die Japan en de wereld in de ban hield.

Categorie
Literatuur
Datum
17 maart 2012
om 10:48

Deel via