The Art Server

Duits museum moet posters restitueren aan Joodse eigenaar

Sachs

Het Historische Museum in Berlijn moet de kunsthistorisch belangrijke verzameling posters teruggeven aan de ergenamen van de vroegere Joodse eigenaars. Dat besliste het Bundesgerichtshof in Karlsruhe, het Duitse Federale Hof van Justitie.

Hans Sachs, die begon met het verzamelen van posters van tentoonstellingen, cabaretvoorstellingen, films en ander materiaal toen hij op de middelbare school zat, was in 1905 een van de belangrijkse posterverzamelaars in Duitsland. In 1938 besliste de nazi-propagandaminister Joseph Goebbels tot in beslagname van de ganse collectie. Sachs werd gevangengenomen, gedeporteerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen en later bevrijd, waarna hij met zijn familie naar de Verenigde Staten vluchtte.

Na de oorlog kwam hij erachter dat een deel van zijn postercollectie, waarvan hij dacht dat die vernietigd was, in een Oost-Duits museum was beland. Sachs stierf echter in 1974 en de posters werden in 1990 toegevoegd aan de verzameling van het Historische Museum in Berlijn. Hans Sachs zoon Peter kwam in 2005 achter het bestaan van de postercollectie - 4259 stuks - en deed vanaf toen al het mogelijke opdat de unieke verzameling kon worden gerecupereerd. Met het gekende gevolg.

Categorie
Cultuur
Datum
17 maart 2012
om 13:59

Deel via