The Art Server

Paren en series van Matisse in Centre Pompidou

mat

Onder de titel 'Matisse, pairs et séries' loopt nog tot en met 18 juni eerstkomend een tentoonstelling waarop zo'n zestig schilderijen en een dertigtal tekeningen werden samengebracht die in paren of serie werden gemaakt.

Zo maakte hij ondermeer vier versies van 'Nu bleu' (1952) en twee versies 'Lux I' en 'Lux II' (zie onder).

Henri Matisse werd geboren in 1869 in Le Cateau-Cambrésis, een stad in de Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Hij kunstschilder én beeldhouwer en staat geboekstaafd als de merkwaardigste Franse fauvist. Hij hield zich ook bezig met tekenen, grafiek en decoratie. Literair liet hij in 1908 van zich spreken met 'Notes dun pienter'. Matisse overleed in 1954 in Cimiez, een plaats in de omgeving van de Zuid-Franse badplaats Nice.

Info: www.centrepompidou.fr

matisse-luxe

Links: Lux II, Parijs, winter 1907 (nadat hij in Italië de Italiaanse primitieven en Giotto ontdekte). Rechts: Lux I, zomer 1907. 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
19 maart 2012
om 07:07

Deel via