The Art Server

Delen Holocaust-gedenkteken in Berlijn brokkelen af

holocaust-mahnmal-6

Het Holocaust-Mahnmal, ook genoemd Denkmal für die ermordeten Juden Europas, een Holocaust-monument in Berlijn ter nagedachtenis aan de vele Europese Joden die omkwamen in de vernietigingskampen van de nazi's, bevindt zich in verslechterende staat.

Dat melden diverse Duitse media. Zo'n 390 van de 2711 betonnen blokken (bijna 1 op 7) van het door de New Yorkse architect Peter Eisenman ontworpen monument nabij de Brandenburger Tor zouden aan het afbrokkelen zijn, met problemen voor de veiligheid van de bezoekers tot gevolg. Volgens experts zouden dringend maatregelen moeten getroffen worden om verdere destructie tegen te gaan.

De betonblokken van het Holocaust-Mahnmal hebben een hoogte variërend tussen twintig centimeter en 4,5 meter, telkens met een tussenruimte van 95 centimeter. Het veld met de golvende blokken, zo'n 19.000 vierkante meter, roept op die manier volgens de Amerikaanse ontwerper een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de slachtoffers. De grijze kleur zou doen denken aan de as van de verbrande Joden.

In 2007 kreeg het Holocaust-monument, dat zo'n 27 miljoen euro heeft gekost, de Institute Honor Award van het American Institute of Architects, zowat de hoogste onderscheiding voor architectuur in de Verenigde Staten.

Categorie
Architectuur
Datum
20 maart 2012
om 12:01

Deel via