The Art Server

Controverse rond Günter Grass

gg

Met een twee pagina's tellend prozagedicht mengt de 84-jarige oud-Nobelprijswinnaar Günter Grass zich in de discussie tussen Israël en Iran. In dat gedicht, getiteld "Was gesagt werden muss" ("Wat gezegd moet worden"), schrijft hij dat de atoommacht Israël de zo al broze wereldvrede in gevaar brengt. Op veel goedkeuring kan de schrijver echter niet rekenen.

Grass vraagt een onbelemmerde en permanente controle door een internationale instantie van zowel Israëls als Irans nuclaire installatie. Eén Israëlische aanval zou het Iraanse volk, onderdrukt door "een praatjesmaker", van de kaart vegen, hoewel enkel vermoed kan worden dat Iran aan een atoombom werkt.

Hij betreurt dat hij al die tijd gezwegen heeft, maar schrijft dat toe aan zijn verleden bij de Hitlerjugend en de vrees om als een antisemiet gebrandmerkt te worden. Ondanks de scherpe taal voor Israël laat hij in het gedicht ook zijn blijvende band met het land blijken.

De centrale raad van de Duitse joden heeft de uitspraken veroordeeld en noemt de tekst een agressief pamflet. "Het is triest hoe Grass Israël demoniseert. Het is niet Israël, maar Iran dat de wereldvrede bedreigt."

Ook in de Duitse kranten heeft Grass het verkorven. "Die Welt" noemt Grass "de eeuwige antisemiet" en "Der Tagesspiegel" heeft het in gelijkaardige termen over de schrijver.

Een uitgebreider overzicht van het debat en het gedicht van Grass is te vinden bij 'artikels' via deze link.

Categorie
Cultuur
Datum
13 april 2012
om 07:07

Deel via