The Art Server

Ierse kunstenaar Louis le Brocquy overleden

lb

De Ierse expressionistische schilder Louis le Brocquy is op 95-jarige leeftijd in Dublin overleden. Hij verwierf bekendheid met zijn portretten van schrijvers en kunstenaars en was gehuwd met de in Engeland geboren kunstenares Anne Madden.

Louis le Brocquy werd geboren in 1916 in de Ierse hoofdstad Dublin. Vooral met zijn 'Portrait Heads' maakte hij naam. Hij schilderde ondermeer William Butler Yeats, James Joyce, en zijn vrienden Samuel Beckett, Francis Bacon en Seamus Heaney, Ook zijn 'Tinker' en 'Family'-portretten xxxx.

Werken van Le Brocquy is te linden in de collecties van ondermeer het Guggenheim in New York en Tate Modern in Londen. In Ierland bracht hij het tot enige levende kunstenaar die werd opgenomen in de Permanent Irish Collection van de National Gallery of Ireland.

Zijn echtgenote, Anne Madden, een lid van Aosdána (letterlijk: people of the arts), publiceerde in 1993 het boek Louis le Brocquy, Seeing His Way dat werd uitgegeven door Gill & Macmillan.

Le Brocquy sleepte in 1956 de Premio Acquisto Internationale in de wacht op de Biënnale van Venetië.

artwork_images_423940689_663320_louis-lebrocquy  'Image of Samuel Beckett' door Louis le Bucquy. Olie op doek. 1982.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
26 april 2012
om 07:07

Deel via