The Art Server

Prijs der Nederlandse Letteren voor Leonard Nolens

nolens

In het najaar zal aan de Vlaamse dichter en dagboekauteur Leonard Nolens de Prijs der Nederlandse Letteren 2012 worden uitgereikt. Dat deelde Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, voorzitter van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, gisteren mee in de Antwerpse Bourlaschouwburg. Nolens, die op 11 april 65 jaar werd, wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste levende dichters in Vlaanderen.

Hij werd geboren in Bree, een plaats in de provincie Limburg, en debuteerde in 1969 met de dichtbundel Orpheushanden. Twee weken geleden bracht uitgeverij Querido 'Manieren van leven' uit, zijn verzamelde gedichten 1975-2011.

Leonard Nolens werd al diverse malen gelauwerd, ondermeer met de Arkprijs van het Vrije Woord (1976), de driejaarlijkse Hugues C. Pernathprijs (1980), de Jan Capertprijs (1997), de Karel van de Woestijneprijs voor poëzie van de gemeente Sint-Martens-Latem (2008) en de VSB Poëzieprijs (2008).

De Prijs der Nederlandse Letteren, toegekend door de Nederlandse Taalunie, brengt Nolens 40.000 euro op. Volgens het juryrapport doet de laureaat "het Nederlands opnieuw zingen".

Categorie
Literatuur
Datum
26 april 2012
om 11:51

Deel via