The Art Server

Landschapstekening van Bruegel de Oude opgedoken

mm

Een tot nog toe onbekende tekening van Pieter Bruegel de Oude is te zien op de tentoonstelling 'Pieter Bruegel Ongezien. De verborgen Antwerpse collecties'. Dit recent in een privécollectie opgedoken kunstwerk is het topstuk van een fascinerende expo, die loopt van 16 juni tot en met 14 oktober, en waarop een aantal Bruegelprenten te zien zullen uit de verzameling van Fritz Mayer van den Bergh.

bruegelonbekendwerk.jpg.h380

De collectie van deze gepassioneerde kunstcollectioneur die leefde van 1858 tot 1901 is ondergebracht in het Antwerpse Museum Mayer van de Bergh aan de Lange Gasthuisstraat. Zijn interesse ging vooral uit naar de kunst der Nederlanden van de XIVe tot de XVIIe eeuw met werk van de Vlaamse Primitieven, retabels en monumentaal beeldhouwwerk. Hij ontdekte ondermeer Bruegels 'Dulle Griet'.

Een zeer belangrijk werk met waardevolle miniaturen (toegeschreven aan de Gents-Brugse school) is het manuscript dat zijn naam draagt, namelijk het Breviarium Mayer van den Bergh, een getijdenboek van omstreeks 1500, dat vermoedelijk bedoeld was voor een persoon uit de Portugese elite.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
28 april 2012
om 11:53

Deel via