The Art Server

Medal of Freedom voor Bob Dylan

Unknown-1

De 70-jarige Amerikaanse singer-songwriter, musicus en kunstenaar Bob Dylan is onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, zowat de hoogste onderscheiding die door de V.S.-regering aan burgers wordt uitgereikt. Dylan, die in 2009 reeds de National Medal of Arts kreeg en geprezen wordt als een van de "most influential American musicians of the 20th century", zal de onderscheiding binnenkort overhandigd krijgen in het Witte Huis uit handen van president Barack Obama.

Bob Dylan werd als Robert Allen Zimmerman geboren uit Joodse ouders in 1941 in Duluth, een plaats in de Amerikaanse staat Minnesota. Zijn oeuvre wordt op één lijn gesteld met dat van Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, eveneens iconen van het Amerikaanse culturele erfgoed.

Dylan debuteerde midden de jaren vijftig, toen zijn muzikale en literaire talenten al duidelijk waren en hij zich begon op te werpen als boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving. Blowin' in the Wind (1962) en The Times They Are A-Changin' (1965) waren hiervan frappante voorbeelden. Later volgden nog hits als Like A Rollin' Stone, Hurricane en Desire.

Ondermeer de tekstuele vernieuwing die Dylan invoerde, was te danken aan zijn brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-'n-roll en rockabilly, tot Keltische balladen toe en zelfs jazz, swing en Broadway.

Bob Dylan ontpopte zich ook als schilder. Ondermeer zijn 'Drawn Blank Series' die hij maakte tussen 1989 en 1992 werden door kunstcritici gesmaakt. De schetsen hiervan liet hij inspannen en printen. Die prints overschilderde hij met waterverf en gouache (zie hieronder).

train-tracks-1_full woman-in-red-lion-pub_full Train Track (Red) en Woman in Red Lion Pub

Categorie
Cultuur
Datum
29 april 2012
om 12:00

Deel via