The Art Server

Hoorn buigt zich over Jan Pieterszoon Coen

coen

Nog tot en met 1 juli loopt in het Westfries Museum in Hoorn, een stad in de Nederlandse provincie Noord-Holland, een tentoonstelling over Jan Pieterszoon Coen, een eerder controversiële figuur in de Nederlandse geschiedenis.

Jan Pietersz. Coen werd in 1587 geboren in Hoorn. Hij was koopman, boekhouder-generaal, directeur-generaal en vanaf 1617 gouverneur-generaal over de Aziatische bezittingen waar de VOC zich had gevestigd in opdracht van de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Onder historici wordt over de figuur van Coen al lang gediscussieerd; door sommigen wordt hij verheerlijkt, door anderen verguisd. Aan het einde van de 19e eeuw ontstond kritiek. Coen zou een niets ontziend man van geweld geweest zijn, "die tot zeer lichtelijk tot harde en strenge maatregelen zijn toevlucht nam en in zijn streven om de baatzuchtige Compagnie tevreden te stellen, voor niets terugdeinsde." Hij overleed in 1629 in Batavia, de oude naam van de hoofdstad van Nederlands-Indië, gelegen aan de noordkust van Java.

Gelijk met de tentoonstelling verscheen ook een 'personal magazine': de Coen!, een glossy met historische verhalen, interviews, columns, kunst en heel veel afbeeldingen. Bekende historici, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop (Andere Tijden) werken er aan mee.

Info: www.westfriesmuseum.nl

Categorie
Cultuur
Datum
05 mei 2012
om 13:40

Deel via