The Art Server

XIXde eeuw in 'Théâtres romantiques' herleeft in Parijs

tr

Nog tot en met 15 juli loopt in het Musée de la Vie romantique in Parijs de tentoonstelling 'Théâtres romantiques à Paris'.

In het begin van de 19e eeuw was Parijs het epicentrum van het de Europese theaterwereld. Met Comédie-Française, Ambigu, Porte Saint-Martin, Théâtre-Italien, Funambules, Gaîté, Variétés en Gymnase had de wereldberoemde lichtstad de meeste theaterzalen van Europa.

In het musée de la Vie Romantique wordt dit tijdperk geëerd met ruim honderd schilderijen van de grote kunstenaars, componisten, dansers, zangers en musici uit die periode. De beroemde schilder Ary Scheffer schilderde in de periode 1830-1860 ondermeer grote literaire en artistieke namen, zoals George Sand, Toergeniev, Charles Dickens, Chopin, Rossini en Gounod.

De Nederlands-Franse romantische kunstschilder Ary Scheffer werd geboren in 1895 in Dordrecht, als zoon van Johann Bernhard Scheffer (1773 - 1809) en Cornelia Lamme (1769 - 1839), beiden ook kunstschilders. Scheffer overleed op 63-jarige leeftijd in 1858 in Argenteuil. Hij werd begraven op het Parijse Cimetière de Montmartre. Vier jaar na zijn dood werd in de Franse hoofdstad een straat naar hem genoemd en op de Beurs in Dordrecht (nadien: Scheffersplein) een standbeeld voor hem opgericht.

Het Dordrechts Museum, dat in 1995 een jubileumtentoonstelling aan Scheffer wijdde, beschikt over een groot aantal schilderijen van hem. In datzelfde jaar werd door het museum, in samenwerking met uitgeverij Waanders het boek van Leo Ewals 'Ary Scheffer 1795-1858, gevierd romanticus' gepubliceerd.

Info: Théâtres romantiques à Paris

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
06 mei 2012
om 15:20

Deel via