The Art Server

Plannen Guggenheim Helsinki opgeborgen

gh

De gemeenteraad van de Finse hoofdstad Helsinki heeft besloten dat er - voorlopig? - geen dependance komt van het Guggenheim Museum. De bouw zou zijn afgewezen wegens de hoge kosten, zij het slechts met een kleine meerderheid.

De Finse minister van cultuur Paavo Arhinmaki zou positief gereageerd hebben op de beslissing. Het op 140 miljoen euro geraamde budget voor de bouw van het museum vond ook hij aan de hoge kant, zeker nu de wereldwijde financiële crisis iedereen in de ban houdt.

Begin dit jaar heerste er nochtans heel wat enthousiasme. Zowel in de Finse hoofdstad als bij de Solomon R. Guggenheim Foundation in New York werden na een feasebility study de beloftevolle plannen positief onthaald.

Naast Guggenheim New York zijn er ook dependances in Italië (Venetië) en Spanje (Bilbao). Een vestiging in Abu Dhabi, de gelijknamige hoofdstad van een van de zeven Arabische Emiraten, zou (!) in 2013 openen. Het grootste Guggenheim museum ter wereld, veertigduizend vierkante meter, werd vormgegeven door Frank Gehry.

Categorie
Architectuur
Datum
07 mei 2012
om 07:07

Deel via