The Art Server

A.F.Th. van der Heijden wint Nederlandse Libris Literatuur Prijs 2012

index

De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden ontving gisteren de Nederlandse Libris Literatuur Prijs 2012 voor zijn roman Tonio.
Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Juryvoorzitter, maakte dat bekend tijdens het galadiner voor genodigden in de Spiegelzaal van het Intercontinental Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro.

A.F.Th. van der Heijden schreef de 'requiemroman' Tonio naar aanleiding van het tragische ongeluk van de enige zoon van de schrijver en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio van der Heijden kwam in 2010 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hij bij het Vondelpark in Amsterdam werd geschept door een auto.

"Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt", schrijft de jury in haar verslag. De jury roemt de 'ongeëvenaarde veelstemmigheid' van het boek. 

De roman 'Tonio' was vooraf al aangeduid tot de grote favoriet van de literaire prijs. Er werden inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

De auteur en zijn vrouw waren maandagavond niet aanwezig in het Amstel Hotel om de prijs in ontvangst te nemen. Beiden verkozen thuis te blijven om de heftige en tegengestelde emoties kunnen verwerken die gepaard gaan met het schrijven en het succes van het boek.

Naast A.F.Th. van der Heijden waren ook Jeroen Brouwers met 'Bittere bloemen', Jan van Mersbergen met 'Naar de overkant van de nacht', Miquel Bulnes met 'Het bloed in onze aderen' en de Vlaamse schrijvers Jan Van Loy met 'Ik, Hollywood' en Ivo Victoria met 'Gelukkig zijn we machteloos', genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

De afgelopen 3 jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich dit jaar over 154 ingezonden titels. 

  A.F.Th. van der Heijden
Foto: A.F.Th. van der Heijden gefotografeerd door Tonio van der Heijden. (c) De Bezige Bij

Bron: De Standaard

Categorie
Literatuur
Datum
08 mei 2012
om 16:23

Deel via