The Art Server

ART-FORT/FORT-ART in Antwerpse fortengordel

AFA01

Dit weekend (6 mei) werd de derde editie van ART-FORT/FORT-ART, de openluchttentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst geopend. Het evenement vindt plaats op vier locaties in de Antwerpse fortengordel en loopt nog tot eind juni 2012.

Gastcurator Marc Ruyters, hoofdredacteur van het kunstmagazine (H)ART selecteerde vijf kunstenaars: Leon Vranken, Kim De Ruysscher, Tinka Pittoors, Kris Fierens en Vaast Colson. Hun werk is te bezichtigen in de forten van Wommelgem, Mortsel, Edegem en Hoboken.

Waar in de vorige uitgave ‘autonome’ sculpturen werden opgesteld op een prominente plek in elk van de toen deelnemende forten, wordt in deze uitgave gekozen voor in situ-werken: kunstwerken die ter plekke gemaakt en geïnstalleerd worden, om aan het einde van de tentoonstelling te ‘verdwijnen’. "Daardoor kan krachtiger ingespeeld worden op de eigenheid en het karakter van de fortengordel zelf", stellen de organisatoren. De werken staan deels binnen, deels buiten opgesteld.

Leon Vranken stelt tentoon in het fort van Wommelgem. In het fort van Mortsel staat een groot werk van Kim De Ruysscher, met enkele kleinere werken in een beschermde binnenruimte. In het fort van Edegem is werk te zien van Tinka Pittoors en Kris Fierens. Vaast Colson tenslotte is te zien in het fort van Hoboken. Hij gebruikte de pontons in het vestwater aan de ingang voor een installatie.

Alle deelnemende kunstenaars zijn jonge, maar gevestigde namen in het Belgische en internationale hedendaagse beeldende kunstcircuit.

Op deze manier komt ook nog eens de Antwerpse fortengordel, die onmiskenbaar een merkwaardig deel is van ons Belgisch erfgoed, in de belangstelling te staan.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
08 mei 2012
om 15:21

Deel via