The Art Server

Rotterdams Berlage Institute sluit deuren

37

Als de onderhandelingen goed verlopen dan worden vanaf volgend academiejaar de studies die momenteel aan het Berlage Institute worden gegeven, overgenomen door TU Delft. Dit bevestigde de directeur van het Berlage Institute, Rob Docter, in reactie op een interview met architectuurwebsite Archined. De instelling zag geen mogelijkheid meer om zelfstandig verder te gaan na het verlies van de Rijkssubsidie.

Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) besloot per 1 januari 2013 de subsidie voor alle postacademische opleidingen in Nederland stop te zetten. Het Berlage Institute verliest daardoor een miljoen aan inkomsten. “Dat betekent een halvering van ons budget en dat compenseer je niet zomaar in een jaar tijd”, aldus Rob Docter.

dit wil zeggen dat het Berlage Institute op 1 augustus de deuren sluit en gaat op dezelfde datum de opleiding The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design (kortweg: The Berlage) van start aan de Delftse technische universiteit.

“We hopen dat het Berlage in TU Delft in zijn oude gedaante zal herrijzen”, zegt Docter. “Hoe de opleiding er precies uit zal zien, is nu nog niet helemaal duidelijk. Daarover hopen we binnenkort meer bekend te kunnen maken.”

Rob Docter gaf in het interview met Archined aan dat het Berlage zijn internationaal gewaardeerde niveau vooral te danken heeft aan het feit dat het een culturele instelling is. Vanaf 1 augustus is het echter onderdeel van een onderwijsinstelling, en geniet daardoor minder vrijheden. “Het is een andersoortige situatie, maar ik verwacht niet dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit.”

Als afscheid organiseert Het Berlage Institute een eindtentoonstelling in het Schieblock te Rotterdam, de stad waar de instelling nu nog gevestigd is. De expositie wordt in juni geopend.

Bron: architectenweb.nl

Categorie
Architectuur
Datum
08 mei 2012
om 11:09

Deel via