The Art Server

Andrea Branzi: 'Objecten en territoria' in deSingel

Andrea Branzi

Nog tot 26 mei loopt in deSingel de tentoonstelling 'Andrea Branzi: 'Objecten en territoria'.
Andrea Branzi (°1938, Firenze) is een ontwerper, architect, theoreticus, docent, uitgever en tentoonstellingsmaker die opereert vanuit Milaan. Zijn loopbaan illustreert niet alleen zijn kritisch denken, activisme en intellectueel engagement maar ook zijn verzet tegen overconsumptie en tegen het holle systeem van 'stardom' in de architectuur.

De tentoonstelling bestaat uit enerzijds teksten, maquettes en een film die expliciet op architectuur ingaan: 'No Stop City' (1968) en het 'Nieuwe Chartres van Athene' (2010). Dit materiaal wordt omringd door ontwerpen voor diverse gebruiksvoorwerpen: 'Trees' (2011) en 'Animali Domestici' (1985), waarbij innovatief materiaalgebruik wordt gecombineerd met elementen uit de natuur: boomstronken, water, …

De diverse installaties hebben alle eenzelfde fundamentele kritiek: objecten en architectuur zijn niet louter gebruiksvoorwerpen ontstaan door technologie en consumentenmarketing, maar moeten een antwoord bieden op de eigentijdse en echte behoeften van de mens. Deze thematische tentoonstelling toont de nieuwe relatie tussen ontwerpen en wat Branzi de antropologische thema's als geschiedenis, natuur, leven, liefde, het sacrale en de dood noemt.

branzi_zwin PHO_12285_ontwerp_voor_het_Zwin_Knokke-België2009©A.Branzi_0
Ontwerp voor het Zwin

Wat de Italiaanse architect Andrea Branzi (°1938, Firenze) in renaissancekunstenaar Filippo Brunelleschi bewondert, is datgene wat ook hem karakteriseert. Branzi's werk als designer, architect en theoreticus is doordrongen van een constructief, materieel en esthetisch onderzoekssysteem dat een bepaald moment van de cultuur en de beschaving vastlegt. Zoals Brunelleschi met zijn ingenieuze creaties de renaissancearchitectuur uitvond, zo ook is Branzi in al zijn werk de voorloper van een nieuwe tijdsgeest.

Eind jaren zestig, toen menig architect nog ontwierp en bouwde in het modernistisch idioom, stelde Branzi samen met de revolutionaire groep Archizoom de 'no-stop-city' voor, een theoretisch project over de metropolitane stad. Zij voorzagen dat de oneindige verscheidenheid en de oncontroleerbare complexiteit van onze hedendaagse wereld een nieuwe architectuur zouden vereisen. Stedenbouw en architectuur zouden week en diffuus worden, met onvaste vormen die een vloeiende en continue ruimte zouden bepalen.

Bij ons is Branzi vooral bekend via zijn meubel- en kunstobjecten. In deze tentoonstelling komt echter niet alleen de uitvinder en maker Branzi aan bod. Ook het belang van zijn utopisch denken en zijn visionaire kracht krijgen aandacht. Want alles wat Branzi produceert, verhoudt zich ook vandaag nog op intrigerende wijze tot de maatschappij, de cultuur van het maken, de (kunst)geschiedenis, de mens én de - meest geavanceerde - technologie.

deSingel, Desguinlei 25 - Antwerpen

Andrea Branzi - website

Categorie
Architectuur
Datum
12 mei 2012
om 09:36

Deel via