The Art Server

Manifesta 9 van start in Waterschei

Unknown

Voor de negende maal strijkt Manifesta, een nomadische kunstbiënnale ergens in Europa neer. Na vorige edities in ondermeer Rotterdam, Frankfurt, Murcia en Ljubljana is het de beurt aan Waterschei, een stadsdeel in Genk, met een wijdverbreid mijnbouwverleden.

Deze artistieke karavaan is, samen met de biënnale van Venetië en de Documenta in Kassel is één van de meest vooraanstaande kunstevenementen van Europa.

Manifesta 9 loopt tot en met 30 september en heeft - voor de eerste maal - op één enkele locatie plaats, met name op het grootschalige industriële complex van de voormalige kolenmijn van Waterschei aan de André Dumontlaan in Genk.

Thema van deze editie is hoe het mijnwerkersleven ook de culturele wereld heeft beïnvloed. Curator van Manifesta 9 is de internationaal vermaarde kunstcriticus Cuauhtémoc Medina, die als onderzoeker verbonden is aan het Instituto de Investigaciones Estéticas van de Nationale Universiteit van Mexico en in de Londense Tate Modern succes oogstte als eerste conservator van Latijns-Amerikaanse kunst. Hij woont en werkt in Mexico-stad en kent ondermeer de Belgische, ook in Mexico-stad wonende kunstenaar Francis Alÿs. Medina werkte mee aan de film ‘When Faith moves Mountains’ (2002) van Alÿs en aan diens bij Phaidon verschenen monografie.

Info: Manifesta 9

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
02 juni 2012
om 13:20

Deel via