The Art Server

Gerhard Richters werk op papier in het Louvre

Unknown-2

Sedert gisteren exposeert het Louvre in Parijs een honderdtal werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter.

Na de retrospectieve van Richter in het Londense Tate Modern, de Neue Nationalgalerie in Berlijn en de 24 september lopende tentoonstelling in Centre Pompidou, koos het Louvre voor een alternatieve expositie die te zien is tot en met 17 september.

Er werd gekozen voor representatieve selectie van werken die een goed beeld geven van meer dan dertig jaar werk van deze kunstenaar. Er worden zowel tekeningen als aquarellen getoond.

Gerhard Richter werd geboren in 1932 in Dresden. Samen met Sigmar Polke en Konrad Lueg was hij de grondlegger van het kapitalistisch realisme, een richting binnen de Duitse beeldende kunst die tegenover het socialistisch realisme staat, een stroming afkomstig uit de Sovjet-Unie, met grote invloegd op de DDR, van de jaren '20 tot de opheffing van de S.U. in 1991.

Begin de jaren '60 begon Richter met zijn eerste tekeningen. Het zijn geen schetsen of studies voor ander werk, maar een zelfstandig - zij het minder bekend - deel van zijn oeuvre, waaraan hij op onregelmatige tijdstippen werkte. Die tekeningen, veelal naar fotografische voorbeelden, tonen echter de directe weerslag van het denken en onderzoeken van de kunstenaar. Voor zijn aquarellen heeft hij wel zijn schilderijen, of althans delen ervan, als uitgangspunt genomen. Veruit de meeste werken zijn abstract, maar roepen volgens Richter toch ook landschappelijke associaties op.

Info: www.louvre.fr

Schermafbeelding 2012-06-07 om 11.59.25
Gerhard Richter. Aquarell op gelijnd papier. 1978.
PrivĂ©collectie, Winterthur. 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
08 juni 2012
om 10:17

Deel via