The Art Server

Vernieuwd In Flanders Fields Museum mikt ook op jeugd

ff

Morgen heeft de plechtige heropening plaats van het In Flanders Field Museum in Ieper. De ingrijpende renovatiewerken, die een zevental maanden in beslag hebben genomen, resulteerden in een heus 'aggiornamento', een vernieuwingsfase die het 'oorlogsmuseum' in het hightech-tijdperk moet lanceren.

Het IFFM bevindt zich in de reusachtige gotische Lakenhalle aan de Grote Markt. Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. De facelift die het museum heeft ondergaan bestaat niet alleen uit de uitbreiding met zo'n 50 procent van de tentoonstellingsruimte, maar ook in het gebruik van computergestuurde en van hightech voorziene mogelijkheden om de bezoekers optimaal - en zelfs gepersonaliseerd - te informeren.

Er is ondermeer de door het Gentse bedrijf Pièce Montée ontworpen volledig nieuwe scenografie, gecreëerd met nieuwe invalshoeken en meer persoonlijke verhalen waarvoor geput kan worden uit een database met enkele honderden wederwaardigheden. Ook de museumshop, een niet te verwaarlozen trekpleister, werd uitgebouwd.

En last but not least: het museum is klaar om zijn bezoekersaantal naar 250.000 te zien stijgen. Een ambitieuze doelstelling die voor een groot deel stoelt op het aantrekken van jongeren, een doelgroep die er moet toe bijdragen dat de herinnering aan de gruwelen van de 'Groote Oorlog' nooit uit het collectief geheugen zal gebannen worden.

Zondag gaat het In Flanders Fields Museum open voor de Ieperlingen. Maandag is er dan de opening voor het grote publiek.

Info: www.inflandersfields.be

Categorie
Cultuur
Datum
08 juni 2012
om 15:40

Deel via