The Art Server

Dutch Doc Award voor Paulien Oltheten

binary.aspx.png

De Nederlandse fotografe Paulien Oltheten heeft de Dutch Doc Award 2012 in de wacht gesleept. Ze kreeg de onderscheiding voor haar fotoserie 'Photos forum Japan and my archive'.

Oud-cultuurminister Ronald Plasterk noemde de laureate een "geboren observator en intelligent verteller". De jury, voorgezeten door Lejo Schenk van Synergia, zegt over Olthetens werk "…een vorm van visuele mensenkunde, die in feite klassiek documentair is. (…) Dit is een vertelling over kijken. Over het meedogenloos precieze kijken…"

De Dutch Doc Award 2012 is 20.000 euro waard. De winnende serie is nog tot maandag te zien in het Tropenmuseum Amsterdam. Ook het werk van de 5 andere genomineerden Carel van Hees, Bertien van Manen, Anouk Kruithof, Milou Abel en Sarah Carlier kan er bekeken worden.

De Dutch Doc Award, in 2010 in het leven geroepen door het Mondriaanfonds, is de grootste prijs voor Nederlandse documentaire fotografie. De jury diende dit jaar te kiezen uit 38 projecten.

Paulien Oltheten (°1982, Nijmegen) studeerde aan de Hogeschool voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en was resident artiest bij de Rijksakademie van beeldende kunsten. Eind 2007 verscheen bij NAi Uitgevers het boek 'Theorie van de straat' met ruim honderd foto's, filmbeelden en tekeningen van Oltheten en waaraan ook haar collega Hans Aarsman en gedragsbioloog Tijs Goldschmidt een bijdrage leverden.

Categorie
Fotografie
Datum
09 juni 2012
om 13:47

Deel via