The Art Server

Topstuk Willem van de Velde II terug onder de mensen

rm

Vanaf 12 juni is het werk Hollandse schepen op een kalme zee, een door de Nederlandse kunstschilder Willem van de Velde II rond 1665 gemaakt schilderij, te bewonderen voor het publiek. Al meer dan een eeuw was dat perfect bewaard doek in particulier bezit.

Nu het Rijksmuseum in Amsterdam Van de Veldes topstuk in langdurige bruikleen kreeg van de eigenaar Collectie Broere Foudation zijn heel wat kunstliefhebbers opgetogen dat het eindelijk te zien zal zijn.

The Broere Charitable Foundation is geïnitieerd door Jacobus en Bastiaan Broere, stichters van de Nederlandse scheeps- en olieopslagmaatschappij Gebr. Broere N.V. in Dordrecht. De stichting stimuleert medisch onderzoek maar ondersteunt ook culturele initiatieven.

Kunstschilder Willem van de Velde II (de Jonge) werd geboren in 1633 in Leiden. Hij was de zoon van Willem van de Velde, de Oude. Beiden waren gespecialiseerd in marines. In 1674 Willem Van de Velde gevraagd door Karel II van Engeland om voor hem te komen werken. Hij schilderde zeeslagen, vaak op basis van zijn vaders tekeningen. De Hertog van York, de latere Jacobus II van Engeland, was één van zijn beschermheren.

Het beste van Van de Velde zijn de delicate en afgewerkte afbeeldingen van de Hollandse kust met Nederlandse scheepvaart. Ook de tuigage van de schepen en de vele figuren zijn zeer gedetailleerd weergegeven. De schilder wist zowel de kalme als de stormachtige zee zeer goed af te beelden. Willem van de Velde II stierf in 1707 in Londen.

hollandse-schepen-op-een-ka_tcm8-276226  
Hollandse schepen op een kalme zee. Willem van de Velde de Jonge.
Circa 1665. Collectie Broere Foundation.
Langdurige bruikleen Rijksmuseum Amsterdam.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
09 juni 2012
om 07:07

Deel via