The Art Server

Gerestaureerde 'Paradijspoort' terug te bewonderen in Firenze

images-1

Een kunstwerk van de Italiaanse renaissance-beeldhouwer Lorenzo Ghiberti, ooit door Michelangelo omschreven als 'La Porta del Paradiso' zal vanaf 8 september terug in zijn oorspronkelijke staat te bewonderen zijn in Firenze, meer bepaald op de binnenplaats van het Museo dell'Opera di Santa Maria del Fiore. Aan de restauratie is 27 jaar gewerkt. Het kunstwerk in goud en brons, waaraan Ghiberti zo'n vijfentwintig jaar werkte, is 5,2 meter hoog en 3,1 meter breed, en weegt 8.000 kilogram.

De 'Porta del Paradiso', de oostelijke deur van het Baptisterium San Giovanni, de vrijstaande doopkapel tegenover de dom van Firenze, bestond uit 24 panelen die gebaseerd waren op een iconenpatroon, ontwikkeld door de humanist Leonardo Bruni. Ghiberti wilde zich echter bewijzen als zelfstandig kunstenaar en bracht de compositie terug tot tien grote panelen met gebeurtenissen uit het Oude Testament die niet waren vastgelegd in een Gotisch kader. Hij gebruikte de nieuwe methoden voor het weergeven van perspectief, gebaseerd op de techniek van Donatello. De 10 Bijbelse taferelen bekijkt men van links naar rechts en van boven naar onder. De rand van beide kaders is versierd met elk 24 nissen die kleine afbeeldingen bevatten van de profeten, profetessen en andere Bijbelse figuren. Hiertussen bevinden zich 24 'ogen' met hoofden. Die hoofden zijn afbeeldingen van andere kunstenaars uit die tijd en helpers van Ghiberti.

Lorenzo Ghiberti werd geboren in 1378 in Pelago, een stad in de Italiaanse regio Toscane. Hij werd opgeleid tot edelsmid, was ook actief als kunstschilder en architect, maar bovenal maakte hij furore als beeldhouwer. Zijn werk en geschriften vormden de basis voor de stijl en regels van de latere Hoog-Renaissance. Lorenzo Ghiberti was verder een van de meest belangrijke Vroege Renaissance beeldhouwers van Florence. In de loop van de jaren ontwikkelde hij zijn kunst en namen elementen uit de vroege Renaissance steeds meer de plaats in van de vroegere gotische invloeden. Dit blijkt onder andere uit de toenemende toepassing van het perspectief.

Ghiberti werkte niet alleen voor het Baptisterium. Ook voor de Orsanmichele , een aan de via Cazaiuoli gelegen kerk maakte hij drie bronzen standbeelden en in de Duomo bevindt zich een bronzen reliekschrijn van St.-Zenobius. Ook in het baptisterium van de dom in Siena zijn twee marmeren reliëfs te zien van zijn hand.Gerestaureerde 'Paradijspoort' terug te bewonderen in Firenze

images-2  La Porta del Paradiso. 1425

Categorie
Erfgoed
Datum
10 juni 2012
om 10:07

Deel via