The Art Server

Chinese fijnschilder Zheng Xilin exposeert in Amsterdam

Schermafbeelding 2012-06-10 om 12.47.52

Vanaf vandaag tot en met 23 juli presenteert Museum Geelvinck Hinlopen Huis op de Keizersgracht in Amsterdam een retrospectieve van Zheng Xilin, de wereldberoemde fijnschilder wiens werken voor het eerst in onze contreien te zien zijn.

De tentoonstelling kwam er in het kader van 40 jaar diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau tussen Nederland en China en in samenwerking met The Silk Road Ecological Culture Committee in Peking. Bezoekers krijgen er grote traditionele Chinese rolschilderingen en unieke hedendaagse thangka's te zien. De klassieke rolschildering met waterverf en inkt op rijstpapier of zijde is een eeuwenoude kunstvorm en deze traditie staat weer in hoog aanzien in het huidige China.

Zheng Xilin werd geboren in 1946 in Beijing. Hij studeerde onder bekwame leermeesters zoals Fan Zen en prof. Jiang Zhaohe aan de Centrale Academie voor Schone Kunsten in zijn geboortestad, werkt in de klassieke Chinese schilderstijl en is beroemd om zijn meer dan 10 meter lange rolschilderingen en de verwerking van goud in zijn werk. Zijn thema's vindt hij in de klassieke literatuur uit de Tangtijd (600-900) en mythische epen. Zijn schilderingen met Boeddhistische voorstellingen en tangka's, oogsten ook buiten China veel lof. Hij is gepassioneerd kalligraaf.

Werk van Zheng Xilin bevindt zich in diverse collecties en is ondermeer tentoongesteld in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Recentelijk was er een overzichtstentoonstelling te zien in Berlijn. Zijn Thangka's bevinden zich in Boeddhistische tempels in Tibet, Thailand, Taiwan, Singapore, Maleisië en China, een erkenning die uitzonderlijk is voor een schilder met een Han Chinese achtergrond.

Een van de opmerkelijkste objecten, die in de tentoonstelling te zien zal zijn, is een bijzonder kostbare en uitzonderlijk – 12 meter – lange thangka met bladgoud. Deze thangka wordt op 26 juni overgebracht naar de He Hua Tempel op de Zeedijk.

Info

7249079256_ae65851d53_b  Zheng Xilin, Peking 1946.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
11 juni 2012
om 12:45

Deel via