The Art Server

Bronzen Grote Smurf herdenkt Peyo's verjaardag

images

Op 25 juni wordt de 64ste geboortedag herdacht van de in 1992 overleden striptekenaar Peyo, de geestelijke vader - ondermeer - de Smurfen. Ter gelegenheid hiervan wordt op zijn dies natalis een bronzen beeld van Grote Smurf ofte Grand Schtroumpf onthuld aan de entree van de Horta-galerij in Brussel.

Het kunstwerk dat vijf meter hoog en even breed is, wordt gemaakt door beeldhouwster Maryline Garbe. Het initiatief is afkomstig van het stripmuseum Moof en IMPS (International Merchandising, Promotion & Services in Genval), wereldwijd licentiehouder van de blauwe figuurtjes.

Peyo was de nom de plume van de Brusselse striptekenaar en scenarioschrijver Pierre Culliford. De Smurfentaal werd voor het eerst gebruikt in 1958 voor het verhaal De fluit met zes smurfen, tevens de titel van Peyo's eerste Smurfenboek waarin het dwergenvolkjje de hoofdrol speelt. Later bedacht Peyo ook nog Jakke en Silvester, Pietje en de lamp en Johan en Pirrewiet.

Categorie
Cultuur
Datum
12 juni 2012
om 11:56

Deel via