The Art Server

Franse kunstenaar Georges Mathieu overleden

gm

De Franse schilder en ontwerper Georges Mathieu is op 91-jarige leeftijd overleden in Boulogne-Billancourt, nabij Parijs. De excentrieke, besnorde kunstenaar wordt beschouwd als een van de grondleggers van de lyrische abstractie, die zich afzetten tegen de geometrische abstractie, en behoorde tot de beoefenaars van het zogenaamde 'Tachisme', een stroming die in Frankrijk in de periode 40-45 opgeld maakte en zowat het Europese equivalent is van het abstract expressionisme.

Georges Victor Mathieu d'Escaudoeuvres werd geboren in 1921 in Boulogne-sur-Mer in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. Als selfmade man ontwikkelde hij zich tot graficus, architect en designer. Hij creëerde een 10 Frankstuk (1974), postzegels, juwelen en meubilair, en ontwierp affiches voor Air France.

Mathieu, die lid was van de Académie des Beaux-arts sedert 1975, volgde Literatuur, Rechten en Filosofie aan de universiteit van Rijsel. Hij debuteerde in 1942 als schilder, gaf les als leraar Engels in Douai en Frans in Biarritz. Hij stelde tentoon in diverse Franse steden en in België. Als auteur publiceerde hij enkele boeken over kunst, waaronder La Répons de l'Abstraction lyrique, verschenen bij Gallimard.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
13 juni 2012
om 12:03

Deel via