The Art Server

EYE filmmuseum brengt hommage aan Stanley Kubrick

Sk

Vandaag opent in het filminstituut EYE in Amsterdam, na Berlijn, Parijs, Melbourne en Gent, een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de Amerikaan Stanley Kubrick, een van de meest vooraanstaande filmregisseurs van de XXste eeuw, begaafd, gepassioneerd én excentriek.

Bezoekers krijgen er tot en met 9 september scenario's te zien, storyboards, maquettes van decors, objecten die in zijn films voorkwamen, kostuums, zoals de apenpakken uit '2001' en fragmenten van de films en documentaires, allen onderdeel van deze groots opgezette expo, een coproductie met het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt. Verder staan ook debatten, interviews en lezingen op het programma.

Stanley Kubrick werd geboren in 1928 in de Bronx van New York als zoon van Joodse immigranten uit Oost-Europa. Zijn eerste echte film was Killer's Kiss een film noir die hij in 1955 realiseerde. In de loop van zijn carrière maakte hij enkele grensverleggende films die stuk voor stuk als grensverleggend mogen worden beschouwd: Lolita, Dr. Strangelove, 20011: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacquet en Eyes Wide Shut. Kubrick overleed in 1999 in Harpenden, een plaats in het Engelse graafschap Hertfordshire.

Info: www.eyefilm.nl

Categorie
Film
Datum
21 juni 2012
om 12:12

Deel via