The Art Server

Verloren Vivaldi-manuscript aangetroffen in Italiaanse bibliotheek

antonio-vivaldi

In de Bibliotheca Nazionale van de Italiaanse stad Turijn is een nog toe aan Giovanni Alberto Ristori toegeschreven versie van Orlando Furioso gevonden die behoort tot het oeuvre van Antonio Vivaldi. Ristori (Bologna, 1692 - Dresden, 1753) was een Italiaanse operacomponist en dirigent.

Experts ontdekten dat het manuscript dateert van 1714 en dus dertien jaar ouder is dan dat van de jonge Ristori. Vivaldi componeerde de twintig aria's in de periode dat hij zijn beroemde 'Le quattro stagioni' neerpende.

De nieuwe Vivaldi is gebaseerd op het episch gedicht Orlando Furioso, geschreven door Ludovico Ariosto in 1516. Het is na de 'Divina Commedia' van Dante en de 'Canzoniere' van Petrarca het meest invloedrijke boek van de klassieke Italiaanse literatuur.

Het met absurde verhalen gelardeerde epos vertelt hoe Orlando, de dapperste en nobelste ridder uit het leger van Karel de Grote, tot waanzin gedreven wordt als de koningsdochter Angelica zijn liefde niet beantwoordt. Zijn vriend Astolfo, vliegt naar de maan, bewaarplaats van alles wat op aarde verloren gaat, vindt daar het verstand van Orlando en geneest Orlando die dwalende in zijn waanzin heel wat sporen van vernieling achter zich heeft gelaten. Dit alles speelt zich af in een wereld vol monsters en vreemde figuren.

De Barokcomponist Antonio Lucio Vivaldi (Venetië, 1678 – Wenen, 1741), bijgenaamd Il Prete Rosso (de rode priester) was een Italiaanse violist, geestelijke en componist.

Categorie
Muziek
Datum
16 juli 2012
om 16:17

Deel via