The Art Server

Zonnewijzer van Henry Moore gestolen

Sundial

Vorige week ontvreemdden dieven een sculptuur van Henry Moore uit de tuin van de Henry Moore Foundation in Much Hadham, een plaats in het Engelse graafschap Hertfordshire.

Het gaat om een bronzen, 55 centimeter hoge zonnewijzer (Sundial 1965) dat zo'n 500.000 pond waard zou zijn. Volgens de politie is de kans groot dat het de dieven niet om de artistieke waarde de toen is, maar vanwege de schrootwaarde.

Het is niet de eerste maal dat dieven op hetzelfde landgoed aan de haal gaan met een van Moore's kunstwerken. In 2005 werd een twee ton wegende sculptuur 'Reclining Figure' (1969-70) gestolen, gebruik makend van een kraan en een vrachtwagen. De buit werd toen geschat op om en nabij de 3 miljoen pond.

Henry Spencer Moore werd geboren in 1898 in Castleford (West Yorkshire). Hij behoort tot de crème van Britse 'modernistische' beeldhouwers. Hij verwierf internationale bekendheid door zijn grote abstracte bronzen en marmeren sculpturen. Het werk van Moore wordt gekenmerkt door organische en natuurlijke vormen en geeft meestal een suggestieve benadering van de natuurlijke contouren van het (vrouwelijke) lichaam zonder figuratief te zijn. Veel van zijn creaties vallen in de categorie 'moeder en kind' en 'achteroverleunende figuur'. In de jaren '50 legde hij zich een tijdje toe op het uitbeelden van groepen personen. Moore was bevriend met John Hedgecoe (1932-2010), een beroemd Brits fotograaf die veel van zijn werk vastlegde.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
16 juli 2012
om 11:48

Deel via