The Art Server

British Museum focust op Shakespeare tijdens O.S.-zomer

shakespeare_304x176_exhibitions

Vandaag, een week voor de Olympische Spelen van start gaan, opent het British Museum in Londen een groots opgezette tentoonstelling over leven en werk van William Shakespeare, de wereldberoemde Engelse toneelschrijver, dichter en acteur.

De expositie, die als titel 'Shakespeare: staging the world' meekreeg, biedt de bezoekers een nieuwe en unieke kijk op de rol die Londen zo'n vierhonderd jaar geleden speelde als opkomende wereldstad, met name in het oeuvre van het icoon van het renaissancetheater. Er zijn bijna tweehonderd objecten te zien, die ondermeer afkomstig zijn uit private, Britse en buitenlandse collecties.

William Shakespeare werd geboren in 1564 in Stratford-upon-Avon, een stad in het Engelse graafschap Warwickshire. Hij wordt door velen beschouwd als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege zijn literaire werken als zodanig, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven.

Shakespeare schreef 38 tragedies, koningsdrama's en komedies. Daarnaast was hij de auteur van 154 sonnetten en een aantal langere gedichten. Zijn bekendste werken zijn ondermeer Macbeth, Romeo en Julia, Hamlet, Othello en King Lear. Hij overleed in zijn geboorteplaats in 1616.

In het Nederlands is het volledige Verzameld Werk van Shakespeare vertaald door Willy Courteaux. In maart 2007 verschenen zijn Shakespeare-vertalingen, die nog steeds voor velen gelden als ijkpunten in de Shakespeare-kunde in onze contreien, in een volledige heruitgave bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

Shakespeare: Staging the world loopt tot en met 25 november. Er worden ook twee speciale evenementen georganiseerd in samenwerking met de Royal Shakespeare Company en het National Theatre, alsook een aantal lezingen, verzorgd door gerenomeerde Shakespeare-kenners.

Info: BritishMuseum

Categorie
Cultuur
Datum
19 juli 2012
om 14:04

Deel via