The Art Server

Elf jaar geleden gestolen Rubens terug in Gent

Unknown-1_list

'De jacht op het Calydonische everzwijn' hangt na elf jaar terug op zijn plaats in het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

Het doek 'De jacht op het Calydonische everzwijn' werd in juni 2001 bij een gewapende roofoverval ontvreemd uit het MSK, samen met 'De geseling van Christus', beide van Pieter Paul Rubens. Toen de dieven bij het vluchten op suppoosten botsten lieten ze 'De geseling van Christus' vallen maar konden ze het andere doek toch meenemen. Politiediensten stelden onmiddellijk een onderzoek in naar het verdwenen schilderij, maar het duurde tot midden vorig jaar tot het werd teruggevonden. 

Na nog een aantal verwikkelingen werd het kunstwerk terugbezorgd aan de Stad Gent, tijdens de Gentse Feesten zoals burgemeester Termont had gehoopt. Hijzelf, samen met de Belgische ambassadeur in Griekenland, Gentenaar Marc Van Den Reeck, Platon Alexis Hadjimichalis, Grieks ambassadeur in Brussel en schepen van Cultuur Lieven Decaluwe onthulden het kunstwerk afgelopen vrijdag.

Het verhaal van de jacht op het Calydonische zwijn was in oorsprong waarschijnlijk een lokale mythe. Aan deze tocht liet men langzamerhand meer en meer heroën, die uit de meest uiteenlopende streken van Griekenland kwamen, deelnemen. Hierdoor kreeg deze mythe een panhelleens karakter, met figuren als Oineus, de koning van Calydon, Meleagros, de zoon van Ares en Oineus' echtgenote Althaia en tal van voorname Grieken waaronder Peleus, de vader van Achilleus, Ankaios, de koning van Arcadië en de schone jageres Atalante.

rubens-everzwijn  
De jacht op het Calydonisch everzwijn.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
22 juli 2012
om 07:07

Deel via