The Art Server

Allereerste foto ooit binnenkort te zien in Mannheim

images-2

De eerste foto, ooit gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce die zich al vijftig jaar in het Harry Ransom Center in Texas bevindt en tot nu toe nog nooit was uitgeleend, zal vanaf 9 september eerstkomend te zien zijn in het REM Museum in Mannheim, een stad gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Het gaat om 'Point de vue du Gras', door de fotograaf gemaakt in 1826 of 1827 in Saint-Loup-de-Varennes in de Franse regio Bourgogne. Het zou het eerste beeld zijn dat Nicéphore Niépce permanent kon vastleggen, vanuit zijn werkkamer, uitkijkend op het domein Le Gras.

Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) wordt algemeen beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. De hierboven vermelde foto werd gemaakt met behulp van een camera obscura en had acht uren belichtingstijd nodig.

REM Museum heet eigenlijk Reiss-Engelhorn-Musea, een complex dat meerdere musea en onderzoeksinstituten samenbrengt: Museum Weltkulturen, Museum Zeughaus, Museum Schillerhaus, ZEPHYR - Raum für Fotografie!, Zentrum für internationale Kunst- und Kulturgeschichte en Zentrum Archäometrie.

400  
Point de vue du Gras. Joseph Nicéphore Niépce. 1826-27.

Categorie
Fotografie
Datum
31 juli 2012
om 15:55

Deel via