The Art Server

Anonymus schenkt 'Schreeuwend kind' aan Rijksmuseum A'dam

wj

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft van een ongenoemde schenker een kunstwerk verworven. Het gaat om een klein rond 1615 gesculpteerd expressief houten hoofdje van een huilend kind met op zijn voorhoofd een stekende bij. Het kunstwerk zou refereren naar een sage uit de Romeinse mythologie: Cupido werd ooit door een bij gestoken toen hij honing uit een immenkorf stal.

Hendrick de Keyser I, bijgenaamd 'de Oude' werd geboren in 1565 in Utrecht. Hij was naast beeld- en steenhouwer ook architect die een typische, zelfs Amsterdamse, renaissancestijl aanhing. Hij was de zoon van de Utrechtse meester-meubelmaker Cornelis Dirxzoon de Keyser en de vader van beeldhouwer Hendrick de Keyser II (de Jonge).

Hendrick de Keyser I ontwierp verschillende gebouwen, waaronder de Westerkerk met de beroemde Westertoren en het Oost-Indisch Huis in Amsterdam, de hervormde kerk in Middenbeemster en monumenten zoals de tombe van Willem van Oranje in Delft.

De Keyser overleed in 1621 in Amsterdam. Hij ligt begraven in de door hem ontworpen Zuiderkerk. In 1918 werd de Vereniging Hendrick de Keyser, opgericht, een organisatie die ijvert voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland.

Categorie
Erfgoed
Datum
03 augustus 2012
om 14:57

Deel via