The Art Server

Decennialang vermist schilderij van Rafaël terug

raphael-poland1

Een in 1939 door de nazi's in beslag genomen en vanaf 1945 van de radar verdwenen schilderij van Rafaël is teruggevonden. Het zou zich 'ergens' in een bankkluis bevinden, aldus een woordvoerder van het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doek waarop een portret van een jonge man (1513-14) behoorde tot de collectie van de familie Czartoryski voor het door Hitlers troepen bestemd werd voor diens Führermuseum ofte Linzer Sammlung, een omvangrijke collectie beeldende kunst in Linz, de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk, gelegen aan de Donau.

Het doek werd in 1789 verworven door Prins Adam Jerzy Czartoryski, een Pools politicus, zoon van Adam Kazimierz Czartoryski, staatsman, mecenas en telg van een van de machtigste geslachten van zijn land. Hij kocht het samen met 'De dame met de hermelijn' van Leonardo da Vinci, een meesterwerk dat zich in het Czartoryski Museum in Krakau bevindt.

Door sommige kunsthistorici wordt een denkpiste gevolgd die stelt dat het verloren gewaande schilderij een zelfportret is van Rafaël zelf, omdat het lijkt op het zelfportret van de School van Athene (1509-1510).

Rafaël (Urbino, 1483 – Rome, 1520) was een Italiaanse kunstenaar uit de hoogrenaissance. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. Zijn leven wordt beschreven in het beroemde boek Le Vite van de 16e-eeuwse schilder en schrijver Giorgio Vasari.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
05 augustus 2012
om 14:40

Deel via