The Art Server

De verlokkingen van de valkerij in het Rijksmuseum

valk

Tot en met 15 oktober loopt in de Philipsvleugel van het Amsterdamse Rijksmuseum de tentoonstelling 'De verlokkingen van de valkerij'. Nu de UNESCO, onderdeel van de Verenigde Naties, onlangs de traditionele jacht met roofvogels erkend heeft als wereldwijd cultureel erfgoed vond het Rijksmuseum dat het moment om een dertigtal XVe-, XVIe- en XVIIe-eeuwse prenten te presenteren uit haar collectie over de valkenjacht. 

Bezoekers krijger er werk te zien van onder anderen Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius en Hans Burgkmair de oudere die laten zien hoe rijk de traditie van de valkerij is en hoezeer valkeniers tot de verbeelding spraken.

Zegt het museum: "In het middeleeuwse Europa was de valkenjacht voorbehouden aan vorsten en edelen. Het werd een vorm van vermaak, verweven met het adellijke, hoofse leven. Het africhten en verzorgen van de vogels werd overgelaten aan valkeniers. Opvallend veel van die valkeniers aan Europese hoven waren afkomstig uit Nederland. Het dorp Valkenswaard in de Brabantse Kempen, op de trekroute van de slechtvalk, was eeuwenlang een belangrijke leverancier van vogels en valkeniers.

In de ruim dertig tentoongestelde prenten treden jagers met valken veelal op als hoofse minnaars, adellijke heiligen en ijdele losbollen. De presentatie wordt omlijst door enkele historische voorwerpen van de valkerij uit privécollecties van valkeniers."

Info: Rijksmuseum

Categorie
Cultuur
Datum
11 augustus 2012
om 14:41

Deel via