The Art Server

Salzburg herdenkt John Cage als kunstenaar

jc


In het Museum der Moderne op de Mönchsberg in Salzburg loopt nog tot en met 7 oktober de tentoonstelling "John Cage en ...". 

John Cage is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de tweede helft van de 20e eeuw. In Salzburg wordt zijn honderdste geboorteverjaardag gevierd door vooral de focus te leggen op het visuele oeuvre van deze artistieke duizendpoot. Bezoekers krijgen er niet alleen een overzicht te zien van zijn carrière maar ook documenten van hemzelf, zijn inspiratoren, zijn studenten en volgelingen, en originele werken uit zijn omvangrijke oeuvre, Ook is er een videopresentatie te zien van de samenwerkingen met zijn partner Merce Cunningham en zijn Dance Company in New York, alsook een uitgebreid programma met concerten, presentaties, rondleidingen en een festival ter ere van Cage’s 100ste geboorteverjaardag op 5 september 2012. 

Het zustermuseum Rupertinum toont tot 11 november 2012 de fototentoonstelling “Merce Cunningham. Dance Company. Foto’s van een dansbeweging.” 

John Milton Cage (Los Angeles, 1912 - New York, 1992) was een van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek uit de 20e eeuw die ook veel invloed gehad heeft op het kunstgebeuren in het algemeen, ondermeer door middel van zijn vriendschap met Marcel Duchamp. Hij was reeds voor W.O. II bekend van zijn Oosters getinte muziekwerken; hij zette na 1950 de muziekwereld volledig op zijn kop door een radicale toepassing van het toevalselement in zijn muziek. Cage verwierf niet alleen internationale bekendheid als componist en musicus, maar ook als schrijver, beeldend kunstenaar en filosoof.

www.museumdermoderne.at 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
11 augustus 2012
om 07:07

Deel via