The Art Server

Frank Gehry's Biomuseo in Panama: een explosie van kleur

fg

Als volgend jaar de deuren geopend worden van het Biomuseo in Panama City zullen de bezoekers er in een unieke architectonische omgeving, een ontwerp van Frank Gehry, geconfronteerd worden met zowel wetenschappelijke kennis als artistieke creativiteit.

Het museum beschikt over ruim 13.000 vierkante meter en acht zalen om het ontstaan en de evolutie te schetsen van de landengte van Panama, begrensd door de Caribische Zee in het noorden en de Grote Oceaan in het zuiden, het klimaat en de biodiversiteit. De regio waarin het museum zich bevindt, is international gekend om zijn tropisch woud, zijn rijkdom aan flora en fauna, met meer dan 1.300 planten en een honderdtal diersoorten, waarvan de meeste vogels.

Het Biomuseo wordt geleid door de Amador Foundation, een stichting die gelinkt is aan het Smithsonian Institute, en de Universiteit van Panama. Terwijl de werkzaamheden vorderen kregen enkele celebrities, zoals Angelina Jolie, Brad Pitt en Al Gorge, al de kans een kijkje te gaan nemen.

De Canadees-Amerikaanse architect en Pritzker Prize-winnaar Frank Gehry (°1929, Toronto) is met zijn ontwerp van het Biomuseo niet aan zijn proefstuk toe. Spraakmakend zijn ondermeer zijn Walt Disney Concert Hall in Los Angeles (1989), het Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao (1991), het 'dansend gebouw' van ING in Praag (1996),  de BP Bridge in Chicago (2004), het Weisman Art Museum in Minneapolis (2004) en het Serpentine Gallery Pavilion (2008). 

Biomuseo_Panama_City
Het Biomuseo is Gehry's eerste gebouw in Latijns-Amerika.

Categorie
Architectuur
Datum
13 augustus 2012
om 13:59

Deel via