The Art Server

Frie Leysen wordt theaterdirecteur Wiener Festwochen

fl

De Belgische festivalorganisator en curator Frie Leysen zal op vraag van intendant Markus Hinterhäuser vanaf 2014 het theatergedeelte van de de Wiener Festwochen gaan leiden, een cultuurfestival dat jaarlijks gedurende zes weken zowel opera als concerten en theatervoorstellingen presenteert in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. 

Momenteel is Leysen als artistiek directeur verbonden aan het festival Foreign Affairs van de Berliner Festspiele, het grootste theaterfestival van het Duitstalige gebied; ze leidt er 'Spielzeit Europa', een luik dat internationaal werk naar de Duitse hoofdstad moet brengen. 

Frie Leysen (°1950, Hasselt) wordt gezien als een vooraanstaande persoonlijkheid in de wereld van het internationaal theater. Zo was zij de stuwende kracht achter De Singel in Antwerpen en stond samen met Guido Minne aan de wieg van het tweetalige en multidisciplinaire KunstenFestivaldesArts. Als curator van het festival Meeting Point 5, waarvoor ze samenwerkte met het Young Arab Theatre Fund, was ze in 2007 verantwoordelijk voor de uitwerking hiervan in negen Arabische steden, van Marokko tot Syrië. Twee jaar geleden leidde ze in het Ruhrgebied als - eerste 'vreemde' - curator het internationale festival Theater der Welt, dat al dertig jaar bestaat en om de drie jaar in een andere Duitse stad plaatsvindt.

Leysen werd meermaals onderscheiden voor haar artistieke werkzaamheden. Zo kreeg ze voor 10 jaar De Singel in 1991 de Arkprijs van het Vrije Woord en won ze in 2003 de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.

Categorie
Podium
Datum
17 augustus 2012
om 12:52

Deel via