The Art Server

Gentse graffiti kunstenaar Roa ontlokt controverse in Rochester

A15ROABerenNB.jpg.h380.jpg.568

Een metershoge muurschildering van twee op elkaar liggende beren heeft in de wijk St.Paul van de Amerikaanse stad Rochester in de staat New York voor de nodige opschudding gezorgd. De tekening werd gemaakt door de Gentse graffiti kunstenaar Roa, in opdracht van Ian Wilson, een radioloog van het plaatselijke ziekenhuis.

Het kunstwerk maakt deel uit van het 'Wall Therapy'-project waarmee Wilson de wijk nieuw leven wil inblazen. De muurtekening is bij een aantal loftbewoners, die vanuit hun woonst op het werk uitkijken, in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden de tekening vulgair en verwerpen de, volgens hen, onmiskenbare seksuele ondertoon. Zij eisen dat de beren worden overschilderd.

Het stadsbestuur heeft de eis al verworpen omdat dergelijke censuur indruist tegen het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet (vrijheid van meningsuiting). Bovendien is het straatkunstwerk aangebracht op een de muur van een privĂ©woning. 

En Roa zelf? Die zou de hele heisa niet alleen grappig vinden, zo vertelde een bevriende lokale artiest aan een plaatselijke nieuwszender, hij vindt zijn missie ook geslaagd. 'Mensen doen stoppen, doen kijken en met elkaar in discussie laten gaan, daar draait het bij kunst toch om?'

ROA_Bear-Seal_Downtown-Los-Angeles_April11-1-5_1000
Roa aan het werk in Los Angeles.

Meer werk van Roa

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
17 augustus 2012
om 07:07

Deel via