The Art Server

Legendarische hoofdredactrice Cosmopolitan overleden

hg

Helen Gurley, de ultieme Cosmo Girl, is op 90-jarige leeftijd overleden in New York.

Ze werd niet alleen wereldberoemd als hoofdredactrice van het magazine Cosmopolitan maar verwierf ook internationaal succes met haar boek 'Sex and the Single Girl'.

Brown werd geboren als Helen Marie Gurley in 1922 in Green Forest, een stad in de Amerikaanse stad Arkansas. Ze studeerde aan de John F. Francis Polytechnic High School in Los Angeles, het Texas State College for Women en het Woodbury Business College in Californië. Bij de aanvang van haar carrière werkte ze ondermeer bij een reclamebureau waar ze het bracht tot een van de best betaalde copywriters van de VS in de jaren zestig.

Helen Gurley trouwde in 1959 met David Brown, de latere (co-)producer van ondermeer The Sting, Jaws, Cocoon en Driving Miss Daisy.
In 1962 - ze was toen veertig - werd haar boek Sex and the Single Girl gepubliceerd. Het verscheen in 28 landen en bleef gedurende een vol jaar op de bestsellers-lijst.

Drie jaar later, in 1965, werd ze hoofdredacteur van Cosmopolitan. Seksuele vrijheid was een van haar stokpaardjes. 'Love, Sex, and Money' waren haar ordewoorden als het ging over de rol van de vrouw in de maatschappij van toen, een ideeëngoed dat haar op banvloeken van ondermeer Germaine Greer kwam te staan.

In 1997 moest ze - onder zachte dwang - haar plaats afstaan aan de Canadese Bonnie Fuller, een Canadese die ondermeer de eerste Amerikaanse editie van Marie Claire opstartte. Fuller werd door Alexandra Jacobs in de New York Times Book Review 'That (Other) Cosmo Girl' genoemd.

Helen Gurley Brown prijkte op haar tachtigste in 2008 op de 13de plaats in Slate magazine op de lijst van machtigste Amerikanen.

Begin dit jaar werd het David and Helen Gurley Brown Institute for Media Innovation opgericht, een samenwerking tussen de Columbia University Graduate School of Journalism en de Stanford University School of Engineering, met als doel het aanmoedigen van nieuwe probeersels in mediavernieuwing.

Categorie
Media
Datum
17 augustus 2012
om 10:45

Deel via