The Art Server

Athenaeum–Polak & Van Gennep brengt hommage aan oprichter

_ons003199101ill0225

In november viert Athenaeum-Polak & Van Gennep zijn vijftigjarig bestaan. Een gouden jubileum dat moet gevierd worden, vond de Nederlandse uitgeverij.

Met de publicatie van een feestuitgave, die op 9 november zal worden gepresenteerd tijdens een uitbundig event, wordt eer gebracht aan de stichter van de uitgeverij: Johan Polak.

In 2014 volgt dan de biografie waarin Koen Hilberdink aandacht besteedt aan alle facetten van Polaks persoonlijkheid. Hilberdink plaatste ook al de biografie van Hans Lodeizen en Paul Rodenko.

Wie was nu die befaamde stichter Johan Polak? Hij werd geboren in 1928 uit een welgesteld Joods gezin, was een klasgenoot van Anne Frank en een neef van schrijver Siegfried van Praag. Polak studeerde klassieke talen, een discipline waarin hij later ook les gaf aan een middelbare school. Hij ontpopte zich later niet alleen tot gepassioneerd uitgever, maar verwierf ook bekendheid als essayist, bibliofiel, vertaler en mecenas.

In 1962 startte hij samen met Rob van Gennep de uitgeverij Polak & Van Gennep op, die later verwerd tot Athenaeum - Polak & Van Gennep, kortweg Athenaeum. Polak droeg bij tot de homo-emancipatie. Dat uitte zich ondermeer in het patronaat van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren, een club van schrijvers en wetenschappers die licht met homogeschiedenis- en letterkunde bezighielden. Hij stichtte ook enkele boekhandels, waaronder Athenaeum Boekhandel aan het Amsterdamse Spui.

In 1988 werd hem een eredoctoraat verleend door de Universiteit van Amsterdam. Johan Polak overleed plots in 1992 op 63-jarige leeftijd. Zijn letterkundig archief berust bij het Gemeentearchief Amsterdam. Zijn privébibliotheek, waarop hij bijzonder fier was, werd in 1993 geveild. De veelzeggende ondertitel van de veilingcatalogus luidde: 'The most extensive, comprehensive, and exquisite Dutch private library in splendid condition'.

Categorie
Literatuur
Datum
18 augustus 2012
om 14:59

Deel via