The Art Server

Belgische Magnum-fotografe Martine Franck overleden

mf

De Belgische fotografe Martine Franck is op 74-jarige leeftijd overleden in Parijs. Ze werd vandaag begraven in Lubéron, zo'n 70 kilometer boven Marseille.

Martine Franck werd in 1938 geboren in Antwerpen. Ze bracht haar jeugd door in de V.S. en Engeland, studeerde kunstgeschiedenis aan de Universitas Complutensis (de Complutense Universiteit) van Madrid en de Ecole du Louvre in Parijs.

In 1972 richtte ze mee het persagentschap VIVA op, werkte voor de New York Times, Time-Life en als modefotografe voor Vogue. Ze fotografeerde ook een tijd lang voor het Franse Ministère des Droits des Femmes. Later, in 1983 trad ze toe tot het gerenommeerde fotoagentschap Magnum, dat werd opgericht in 1947 door Henri Cartier-Bresson, waarmee Franck als laatste getrouwd was.

Martine Franck maakte reportages waarin de mensen centraal stonden, bestudeerde de Keltische samenleving op het Noord-Ierse eiland Tory, reisde naar India en Nepal en publiceerde hierover in 2000 het boek 'Tibetan Tulkus: Images of Continuity'.

In 2003 richtte ze samen met de dochter van haar overleden echtgenoot de Fondation Henri Cartier Bresson op, ter behoud van diens werk.

Categorie
Fotografie
Datum
18 augustus 2012
om 12:47

Deel via