The Art Server

Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar werkkamp

pr

Met de uitspraak van de Moskouse rechter Syrova, die de drie leden van de feministische punkband Pussy Riot veroordeelde tot twee jaar werkkamp, laat Rusland misschien wel de donkere middeleeuwen achter de rug, maar komt het toch terug dicht bij de periode van de Goelag Archipel.

De drie punkmeiden Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich en Maria Alyokhina werden veroordeeld wegens iets wat vertaald kan worden als 'hooliganisme uit religieuze haat'.

Internationaal heeft het verdict geleid tot nogal wat verontwaardiging. Zo eist Amnesty International de onvoorwaardelijke vrijlating, heeft Catherine Ashton, EU-verantwoordelijke voor buitenlands beleid, het over een 'disproportionele straf' en verwijst ze naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wereldwijd hebben ondermeer popiconen als Madonna, Paul McCartney, Bjørk en Pete Townshend de veroordeling becommentarieerd als een aanval op het recht van vrije meningsuiting. In diverse steden in ondermeer België, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten werden protestbetogingen georganiseerd. In Rusland zelf, waar de veroordeling minder stof deed opwaaien, werd toch ook in een tiental steden gedemonstreerd.

De advocaat van het veroordeelde trio maakte alvast bekend dat hij beroep zal aantekenen.

Dat Pussy Riot niet bij de pakken wil blijven zitten en wil doorgaan met de strijd is zeker een feit. Ondertussen werd een nieuwe single gelanceerd die als titel 'Putin Lights up the Fires' meekreeg en een volgende aanklacht inhoudt tegen president Poetin.

Categorie
Media
Datum
19 augustus 2012
om 13:47

Deel via