The Art Server

Verdwijnt Britse langstlopende strip 'The Dandy'?

250px-Dandy_first_issue

The Dandy, een uitgave van D.C. Thomson & Co Ltd. verscheen voor het eerst in december 1937 onder de titel The Dandy Comic. Het is na de Amerikaanse Detective Comics (1937) en het Italiaanse Il Giomalino (1924) ook wereldwijd de langstlopende strip. In The Dandy werd voor het eerst gebruik gemaakt van tekstballonnen in plaats van de tot dan gebruikelijke legendes onder de tekeningen.

In 1938 verscheen de eerste Dandy Annual ofte The Dandy Monster comic, een uitgave die van toen af jaarlijks werd uitgebracht. Tussen 1941 en 1947 werd The Dandy een veertiendaags tijdschrift wegens papierschaarste, te wijten aan de Tweede Wereldoorlog.

Het nieuws dat onlangs zou besloten zijn om een gedrukte versie van The Dandy te stoppen en over te schakelen op digitale media, was een hot item op BBC Radio 4, waarbij gesuggereerd werd dat de jeugd van vandaag meer bezig is met internetmogelijkheden en sociale netwerking.

In maart laatstleden gaf de Royal Mail een collectie postzegels uit om het Britse stripgebeuren te eren. Naast The Dandy (zie onder) werden ook exemplaren gewijd aan The Beano, Roy of the Rovers, Valiant, Twinkle en 2000 AD.

tb

Categorie
Cultuur
Datum
20 augustus 2012
om 14:32

Deel via