The Art Server

Werk van Frans Verbeeck haalt 3 miljoen euro bij Dorotheum

Unknown

Een schilderij van de XVIde-eeuwse Mechelse schilder Frans Verbeek is voor een recordbedrag van exact 3.035.000 euro van eigenaar veranderd tijdens een veiling bij het Weense Dorotheum.

Het gaat om 'Hekeling van de dwaasheden van de mens', een werk dat eigendom was van een Vlaams privépersoon en eerder geschat werd op tussen de 900.000 en 1.200.000 euro. Zowel de vorige als de nieuwe eigenaar wensten anoniem te blijven. Naar verluidt zou het doek in Vlaanderen blijven.

Frans Verbeeck, ook gespeld als Verbeek,Verbeec of Verbeke (Mechelen, ca. 1510-1570), was een Zuid-Nederlands schilder en tekenaar die uit een Mechels schildersgeslacht afstamde. In 1531 werd Frans Verbeeck als meester ingeschreven in de Mechelse schildersgilde.

Het schildersgeslacht Verbeeck (Jan en Frans Verbeeck de oude en hun zonen Jan en Frans Verbeeck de jonge) is vooral bekend om satirische en moralistische genrestukken. Hierbij zochten zij inspiratie bij Jheronimus Bosch en de teksten en kluchten van de rederijkers.

In 2003 verscheen bij Ed. Snoeck - 't Vliegend Peert een boek, geschreven door Jan Op de Beeck met als titel: De Familie Verbeeck, Een raar schildersgeslacht uit Mechelen in: De Zotte Schilders. Moraalridders van het penseel rond Bosch, Bruegel en Brouwer.


Frans Verbeeck, Der Narrenhandel (Satire auf die menschliche Torheit). Olie op doek -  135 x 188 cm. © Dorotheum.

Categorie
Veiling
Datum
22 oktober 2014
om 09:46

Deel via