The Art Server

Curator Niekolaas Johannes Lekkerkerk wint Akbank Sanat-prijs

Niekolaas-Johannes-Lekkerkerk-e1360569852226

De Nederlandse curator en schrijver Niekolaas Johannes Lekkerkerk heeft de International Curator Competition 2014 van de Akbank Sanat gewonnen.

De jury bestond uit Susanne Pfeffer (artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum), Anna-Kaisa Rastenberger (hoofdcurator van het Finnish Museum of Photography), Sam Bardaouiland en Till Fellrath (oprichters van Art Reoriented, München en New York).

Het project waarmee Lekkerkerk tot laureaat werd uitgeroepen zal van 10 maart tot en met 16 mei worden tentoongesteld in het Akbank Art Centre in Istanboel. Al twintig jaar speelt Akbank Sanat een belangrijke rol in de ontwikkeling van kunst in Turkije via de organisatie van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma rond realisaties in de disciplines publicatie, muziek, podiumkunsten en beeldende kunst.

Niekolaas Johannes Lekkerkerk werd geboren in 1988 in Rotterdam. Hij studeerde kunstgeschiedenis en visuele cultuur aan de universiteit van Utrecht en behaalde een MA in Curating aan de London Metropolitan University. Lekkerkerk werkte voor een groot aantal instituten, waaronder SMBA (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam) en DRAF (David Roberts Arts Foundation) en is oprichter van The Office for Curating in Rotterdam.

Enkele van zijn eerder dit jaar gerealiseerde projecten: John Smith, the Posthuman in het Bonnefantenmuseum, Maastricht; The Ringenberg Biennale  in Schloss Ringenberg, Hamminkeln; de groepstentoonstelling Suite (Botanique) voor de Gaudeamus Muziekweek, Utrecht; On the Estonian Theatre: Twelve Proposals for Rakvere voor Kilometre of Sculpture, Rakvere. Op zijn palmares prijken ondermeer nog grote namen zoals The Whitechapel Gallery, de Tallinn Art Hall, Les Territoires in Montréal en de 5de Marrakech Biënnale.


 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
03 november 2014
om 10:57

Deel via