The Art Server

De Kunsthal presenteert videokunstenaar Bjørn Melhus

Unknown

Afgelopen weekend opende in de Kunsthal in Rotterdam ter gelegenheid van de eerste editie van 'One Project' de tentoonstelling 'The Theory of Freedom' met werk van de internationaal toonaangevende Duits-Noorse videokunstenaar Bjørn Melhus.

In zijn spraakmakende korte films en video-installaties speelt Melhus met begrippen als identiteit, media, globalisme en massacultuur. Hij bednardert maatschappelijke thema's op het scherpst van de snede, op een prikkelende, soms absurdistische toon en in een buitenissige vormgeving.

De multi channel-installatie 'The Theory of Freedom', waarin de vrijheid centraal staat, wordt gecompleteerd met zijn films 'America Sells' (1990) en 'Heaven' (2013). Vooral de krachtige, herhalende ritmes van de soundbites zijn herkenbaar in Melhus' werk. Parallelpresentaties van Melhus zijn te zien bij West Den Haag, Art Rotterdam en IFFR.

Op 6 februari organiseert West Den Haag in het Auditorium van de Kunsthal het - Engelstalig - debat 'Me against Us', een discussie onder leiding van Liesbeth Levy naar aanleiding van het maatschappijkritische werk van Bjørn Melhus. Ondermeer de kunstenaar zelf, maar ook kunst- en mediawetenschapper Stfan Heidenreich, Manifesta-directeur Hedwig Fijen, socioloog Pascal Gielen en filosoof Joost de Bloois nemen eraan deel.


 

Categorie
Video
Datum
26 januari 2015
om 14:05

Deel via