The Art Server

Vlaamse filmweek in Straatsburg

Vlaamseoverheid.jpg

Van 24 tot en met 31 maart organiseert de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Frankrijk een Vlaamse filmweek die verschillende recente speelfilms, documentaires en korte films uit Vlaanderen in de kijker zet. 

Aanleiding voor dit initiatief is het Belgische voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. In totaal staan er 18 in Frankrijk onuitgegeven films op het programma, geselecteerd door de Franse journalist en festivalcurator Alex Masson.

De Vlaamse filmweek in Straatsburg kreeg als titel "L’autre cinéma belge" mee en opent in Cinéma Star Saint-Exupéry met de Franse première van de psychologische film Waste Land van regisseur Pieter Van Hees. Ook de thriller De behandeling van Hans Herbots wordt er - in avant-première - voorgesteld evenals Lucifer, de derde speelfilm van Gust Van den Berghe. Verder op het programma staan ook Kid van Fien Troch en Geoffrey Enthovens Halfweg.

De filmweek stelt ook verschillende eerste films van Vlaamse regisseurs voor. Zo wordt niet enkel Plan Bart, het speelfilmdebuut van Roel Mondelaers, vertoond, maar wordt ook uitgepakte met Violet, het veelgeprezen debuut van Bas Devos. Ook Jonas Govaerts’ eerste langspeler, het horrorverhaal Welp, staat er op de affiche. Labyrinthus, het debuut van regisseur Douglas Boswell, krijgt dan weer een aparte voorstelling gericht op een jonger publiek.

Documentaire komt aan bod met de vertoning van 9999, een aangrijpend portret van Ellen Vermeulen, The Boy is Gone van Christoph Bohn en L’incertitude des choses van Yves Montmayeur. Binnen het luik van korte films worden tot slot Mia van Wouter Bongaerts, De weg van alle vlees van Deben Van Dam, Vrede van Roman Klochkov en Michael Van Ostades Songs from the Outside vertoond, aangevuld met Sahim Omar Kalifa’s Baghad Messi en Bad Hunter.

L’autre cinéma belge - la semaine du cinéma belge flamand is een initiatief van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Frankrijk, in samenwerking met Eurimages, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Flanders Image, en met het Franse vakblad 'Le Film Français' als mediapartner. De films worden vertoond in Cinéma Le Star Saint–Exupéry (opening) en Cinéma Le Star. 

Categorie
Film
Datum
07 maart 2015
om 10:11

Deel via