The Art Server

Zelfportret William Dobson haalt recordprijs

images_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list_list

Het oudste gekende zelfportret van de Engelse schilder William Dobson, ooit omschreven als ‘the most excellent painter that England hath yet bred’, is bij het veilinghuis Bonhams in Londen door een privéverzamelaar verworven. Hij betaalde de recordprijs van 1.106.500 pond. Het schilderij was eerder geschat op 362,500 pond.

William Dobson werd geboren in Londen in 1611. Hij kreeg zijn opleiding van ondermeer William Peak en Francis Cleyn. Hij was schilder aan het hof van Karel I in Oxford, en schilderde een vijftigtal doeken. Vooral conservatieve, mannelijke onderwerpen met klassieke zinspelingen en visuele verwijzingen naar wijsheid en moed typeren zijn werk.

Werk van Dobson is te zien in ondermeer de de Londense National Gallery of Scotland, Tate Britain, de National Gallery en het National Maritime Museum. Ook in de Walker Art Gallery in Liverpool, het Courtauld Institute of Art, de Dulwich Picture Gallery in Londen en de Dunedin Public Art Gallery in New Zealand hangen schilderijen van de man die door Sir Ellis Kirkham Waterhouse (1905-1985) omschreven werd als "the first British born genius, the first truly dazzling English painter." Dobson overleed in 1646  op 36-jarige leeftijd.

In 2011 maakte de Britse kunstcriticus en filmmaker Waldemar Januszczak een documentaire die als titel ‘The Lost Genius of British Art: William Dobson’ meekreeg.


Foto: © Bonhams

Categorie
Veiling
Datum
10 juli 2016
om 10:42

Deel via