The Art Server

Marleen Hartjes nieuwe directeur van Kunstpodium T

Marleen_hartjes

Kunstpodium T in Tilburg heeft een nieuwe directeur: Marleen Hartjes. Met haar aanstelling hebben we het volste vertrouwen dat de voortgang en kwaliteit van Kunstpodium T en het Apprentice Master project kan worden gewaarborgd en verder doorontwikkeld in de toekomst, zegt het bestuur.

Met haar brede ervaring in het werkveld als projectmanager, curator, educator en kunstenaar én door haar jarenlange betrokkenheid bij Kunstpodium T draagt het bestuur met een gerust hart en in volle overtuiging het directeursschap aan haar over. Ze zal deze baan combineren met haar werkzaamheden bij het Van Abbemuseum. Na de zomer starten de eerste activiteiten onder haar leiding.

Marleen Hartjes (Eindhoven, 1986) is geen onbekende van Kunstpodium T. De eerste zes jaar van het Apprentice Master project (Leerling/Meester project) was zij zeer intensief betrokken. Het eerste jaar in 2008-2009 als deelnemer ('leerling') van het project toen enkel nog de Academie voor Beeldende Vorming (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) in TIlburg deelnam. In de vijf jaren erna (2009-2014) ontwikkelde zij als project coördinator dit tentoonstellingsproject, waarbij de meest veelbelovende beginnende kunstenaars in hun afstudeerjaar van de kunstacademie worden gekoppeld aan bekende hedendaagse kunstenaars, tot een vaste waarde in het veld waardoor de kloof tussen kunstacademies en de kunstwereld kon worden overbrugd.

Ze stond bij Kunstpodium T samen met Zeus Hoenderop aan de wieg van de jaarlijkse Dag van de Jonge Kunstenaar in Museum De Pont, De Nieuwe Vincent i.s.m. Vincents Tekenlokaal, de overzichtstentoonstelling 5 jaar Leerling/Meester in Museum De Pont, de Academie Ontmoetingen en de jaarlijkse serie Meestergesprekken in De Pont waar zij kunstenaars als Navid Nuur, Henk Visch, Rob Scholte, Suchan Kinoshita, Zoro Feigl, Frank Koolen en Anouk Kruithof interviewde over hun kunstenaarschap. Haar inzet en betrokkenheid maakte het mogelijk dat het Leerling/Meester project kon groeien van één academie in het eerste jaar tot 12 kunstacademies uit Nederland en België tijdens de zesde editie van het project.

Vanaf 2009 heeft haar carrière een vlucht genomen. Na ruimtelijk ontwerp te hebben gestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem, ging ze studeren aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. In  haar afstudeerjaar won ze de Jacques de Leeuw prijs: een prijs van € 10.000,- voor de beste afstuderende student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze werkte sindsdien o.a. voor SM's Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch, MU artspace in Eindhoven, artist in residence De Overslag, TAC (Temporary Art Centre) in Eindhoven, Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ze gaf gastlessen bij o.a. de Rijksakademie, Willem de Kooning Academie en de Reinwardt academie, en zat ze o.a. in de adviescommissie van Cultuurfonds Strijp-S. Daarnaast is ze altijd als beeldend kunstenaar werkzaam gebleven. Haar werk  is o.a. vertegenwoordigd in de collectie van Museum Beelden aan Zee en in 2014 won ze nog de Frans de Wit prijs voor haar betonnen beeld ‘Inception’ tijdens de tentoonstelling Beelden in Leiden.

foto: Marcel de Buck

Categorie
Mensen
Datum
15 juli 2016
om 13:59

Deel via